OM FORSKERFABRIKKEN
Forskerfabrikken er en sosial entreprenør som jobber for å spre realfagsglede og -forståelse til barn over hele landet. Siden 2002 har vi inspirert over en halv million barn til å utforske naturvitenskapens spennende verden via våre kurs, sommerskoler og pedagogiske leker.
Vi jobber med å styrke posisjonen til naturvitenskap og realfag i barnehage og skole. Derfor holder vi inspirerende kurs for ansatte hvor vi gjør eksperimenter som lærer barna om naturfag, matematikk og språk.
Vår pedagogikk
I Forskerfabrikken vet vi at barn har enorme muligheter til å lære. Ved å eksperimentere og forske sammen med barn, stimulerer vi deres medfødte nysgjerrighet. Samtidig får barna erfaringer med nye ord og sammenhenger. De lærer også matematikk og får trent sine tenkeferdigheter.
Alle våre aktiviteter er praktiske. Vi inviterer barn til ekte opplevelser som aktiviserer sansene og kroppen. Slik øker læringsutbyttet og gleden over å forstå. Alle våre kurs og leker er utviklet for at flere skal kunne jobbe sammen. Vi mennesker er sosiale og lærer best sammen med andre.
Vår visjon som sosial entreprenør
Når vi setter naturvitenskap inn i en dagsaktuell sammenheng, kan vi vise barna hvordan vitenskap og teknologi påvirker mennesker, samfunnet og naturen. På den måten vil våre kurs bidra til at barn som vokser opp blir bedre rustet til å møte utfordringer i dagens samfunn.
- Vi vil øke barns interesse for real- og teknologifag.
- Vi vil ta i bruk og utvikle ny viten om hvordan barn best lærer realfag slik at flest mulig kan mestre disse fagene.
- Vi vil øke barns kunnskap om hvordan realfag kan løse mange av utfordringene vi har i dagens samfunn.
Fabrikkens opphav
Året er 2002. Hanne S. Finstad er skribent i bladet Nysgjerrigper hvor hun skriver om vitenskap for barn og presenterer spennende eksperimenter. Selv om hun er i ferd med å utgi sin første populærvitenskapelige bok for barn, føler hun at noe mangler.
På sine reiser til vitensentre i USA og England har Hanne sett hvordan barn får et sted hvor de kan møtes for å eksperimentere. Som tidligere naturfaglærer har hun opplevd hvordan eksperimenter skaper interesse og glede hos barn, men vet at mange kun får møte naturfaget gjennom bøker på skolen.
Løsningen ble å ta saken i egne hender, og i løpet av året vokser Forskerfabrikken frem. Formålet er å gi barn muligheten til å ha forskning og vitenskap som en hobby. På lik linje med sport og musikk, er realfagene en del av kulturen vår. Disse fagene er avgjørende for å skape en bedre fremtid for alt som lever på jorda.